Chorál se sborem  – pokus o zápis do České knihy rekordů

Chorál Ktož jsú Boží bojovníci podle kritického vydání Jistebnického kancionálu, zpívaný s páskou na oko – zápis do České knihy rekordů

 

V rámci letošních Trocnovských slavnostní 2024, které proběhnou 6. - 7.  9. 2024  v Památníku Jana Žižky z Trocnova a Archeoskanzenu Trocnov, v místě Žižkova rodiště, se k jeho 600. výročí rozhodla Pražská diecéze ve spolupráci s Jihočeským krajem, v pátek 6. září 2024 ve 21.30 během Rock Festu, učinit pokus o zápis do České knihy rekordů - rekordem v počtu zpěváků zpívajících chorál Ktož jsú Boží bojovníci s páskou na oko.

 

Ilustrační obrázek: od  Adolfa Liebscher (1857–1919) - National Library of Poland, Public Domain, Link

 

V Žižkově rodišti, v Trocnově, bude tak připomenut nejslavnější husitský chorál; páska na oko připomene, že Žižka byl na jedno oko slepý od svého mládí. 

Chorál bude nejprve předzpíván a to podle kritického vydání Jistebnického kancionálu, v němž je obsažen. Přítomní obdrží označené listy s textem a pásky na oko. Následně budou všichni vyzváni ke společnému zpěvu chorálu Ktož jsú Boží bojovníci s páskou na oko.

Podle kritického vydání Jistebnického kancionálu bude při Slavnostech Jana Žižky z Trocnova v Betlémské kapli v Praze (11.10.  - 14. 10. 2024) představena poprvé Doc. PhDr. Hanou Vlhovou Wörner, Ph.D., spoluautorkou kritického vydání Jistebnického kancionálu, i husitská táborská mše a další písně.  

Celý páteční a sobotní (6.- 7. 9. 2024) program Trocnovských slavností na:: https://www.muzeumcb.cz/navstivte-nas/pobocky/pamatnik-jana-zizky-z-trocnova/doprovodne-programy-2/trocnovske-slavnosti-2024.html

 

Za Pražskou diecézi

Církve československé husitské

Hana Tonzarová