Dne 13.1.2010 od 10 hod. se koná v zasedací místnosti České biskupské konference (ČBK) v Praze 6, Thákurova 3, kulatý stůl věnovaný ekumenickému dialogu, který pořádá Tiskové středisko ČBK pro novináře a ostatní zájemce o dané téma.
Jako hosté se svými příspěvky vystoupí František Radkovský, plzeňský biskup a delegát ČBK pro ekumenismus, Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické (ČCE) a předseda Ekumenické rady církví (ERC), a Tomáš Halík, profesor Univerzity Karlovy, prezident České Křesťanské akademie a rektor univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora.
V lednu se křesťané na celém světě účastní společných setkání a modliteb v rámci Aliančního týdne modliteb ve dnech 10.-17.1.2010, na který navazuje Týden modliteb za jednotu křesťanů ve dnech 18.-25.1.2010. Tématem Aliančního týdne modliteb je citát ze Skutků apoštolů 1,8 „A budete mi svědky“, tématem Týdne modliteb za jednotu křesťanů je verš z Lukášova evangelia 24,48 „Vy jste toho svědky.“
Přiblížila se za poslední léta jednota křesťanských církví? K jakým významným krokům došlo v této oblasti během pontifikátu Benedikta XVI.? Jaký je vývoj ekumenického dialogu po II. vatikánském koncilu (zakončen v roce 1965) u nás? Nad těmito tématy – a nejen nad nimi – se budou zamýšlet hosté kulatého stolu.
Loni v září navštívil naši republiku papež Benedikt XVI. a při setkání se zástupci církví sdružených v ERC v prostorách Pražského arcibiskupství mimo jiné připomněl, že „Svatý stolec s potěšením v roce 1999 hostil mezinárodní sympozium o Janu Husovi, aby usnadnil debatu o složitých a neklidných náboženských dějinách v této zemi a obecněji v Evropě“. A ujistil přítomné o modlitbě za to, „aby podobné ekumenické iniciativy přinesly plody nejen ve snaze o jednotu křesťanů, ale i k prospěchu celé evropské společnosti.“ V souvislosti s křesťanským dědictvím Evropy uvedl: „…křesťané čerpají z příkladů takových postav, jako jsou svatý Vojtěch a svatá Anežka Česká. Jejich odhodlání šířit evangelium bylo podloženo přesvědčením, že křesťané by se neměli krčit ze strachu před světem, ale spíše se odvážně podělit o poklady pravdy, které jim byly svěřeny. Podobně i dnes musí mít křesťané odvahu otevřít se přítomné realitě, ocenit vše, co je ve společnosti dobré, a povzbuzovat muže i ženy k zásadnímu obrácení, které vyplývá ze setkání s Kristem a ústí do nového života v milosti.“
Alianční týden modliteb je celonárodní mezidenominační modlitební iniciativa Evangelikální aliance. Pořádá se již od roku 1856, tehdy zejména v USA a Velké Británii (více na www.ea.cz).
Počátky Týdne modliteb za jednotu křesťanů spadají asi do roku 1740, kdy se ve Skotsku objevují stoupenci letničního hnutí napojení na Severní Ameriku; jejich obnovné snahy zahrnovaly modlitby za všechny církve a spolu se všemi církvemi. V roce 1867 zdůrazňuje První Lambethská konference biskupů anglikánské církve v preambuli svého prohlášení význam modlitby za jednotu a papež Lev XIII. roku 1894 podporuje zavedení Oktávu modliteb za jednotu. V „Dekretu o ekumenismu“ (rok 1964), vydaném během Druhého vatikánského koncilu, se zdůrazňuje, že modlitba je duší ekumenického hnutí, a vyslovuje se pro slavení Týdne modliteb. V roce 1965 začínají Komise pro víru a řád Světové rady církví a Sekretariát pro podporu jednoty křesťanů (od roku 1989 Papežská rada pro jednotu křesťanů) s oficiální přípravou textu pro Týden modliteb. Od roku 1968 se „Modlitba za křesťanskou jednotu“ slaví na základě textů připravených v této spolupráci.
RNDr. Irena Sargánková, CSc.
tisková mluvčí České biskupské konference
Thákurova 3, 160 00 Praha 6
tel.: +420 220 181 432
mobil: +420 731 625 984
e-mail: sargankova@cirkev.cz