Týden modliteb za jednotu křesťanů končí 25.1.2010, kdy církev slaví svátek Obrácení sv. Pavla.
Apoštol národů se při cestě do Damašku setkal s Ježíšem Kristem a obrátil se, změnil své smýšlení. Připomínáme si Boží zásah, kterým byl do prvotní církve povolán za nového apoštola její pronásledovatel, aby přinesl víru v Ježíše Krista do pohanského světa. Informujeme o významu tohoto svátku.
Obrácení apoštola Pavla při setkání s Kristem na cestě do Damašku bylo nejrychlejším a nejvýznamnějším v dějinách. Chtěl sloužit Bohu tak, jak k tomu byl vychován; ke skutečné službě se však musel obrátit a to se stalo, když se Krista zeptal: "…Co mám dělat, Pane?" (Sk 22,10) O jeho obrácení se dočteme v Bibli na více místech v Novém zákoně: Sk 9,1-22; 22,3-16; 1kor 15,9-10; Gal 1,11-24; 1 Tim1,12-16.
Pavel z Tarsu v Kilikii, žid, který měl práva římského občanství, byl nazýván Šavel. Rodem patřil k izraelskému kmeni Benjamin a jeho židovské jméno Saul (Šavel) měl po králi, od nějž byl odvozován jeho původ. Zřejmě s římským občanstvím zase souviselo jméno Pavel, které používal od svého obrácení. Jeho rodiště Tars s řeckou kolonií se nachází na území dnešního Turecka. Bylo kulturním a obchodním střediskem Římské říše.
S tím souviselo Šavlovo získání znalostí řecké kultury a později římského práva. Vzdělal se v řeckých vědách a vyučil se stanařskému řemeslu. Byl poslán do Jeruzaléma, kde byl jako žák Gamaliele znalcem Starého zákona, horlivým farizejem i pronásledovatelem křesťanů. Nechyběl při kamenování sv. Štěpána, opatroval pláště útočníků. Potom pokračoval v pronásledování Kristových vyznavačů s přesvědčením, že slouží Bohu, kterého miluje.
Na cestě do Damašku, odkud chtěl v poutech přivést křesťany, byl zasažen mocí Kristova světla: "Padl na zem a uslyšel hlas: Saule, Saule, proč mne pronásleduješ? Saul řekl: Kdo jsi, Pane? On odpověděl: Já jsem Ježíš, kterého ty pronásleduješ. Vstaň, jdi do města a tam se dovíš, co máš dělat. …Saul vstal ze země, otevřel oči, ale nic neviděl. Museli ho vzít za ruce a dovést do Damašku. Po tři dny neviděl, nic nejedl a nepil." (Sk 4,9)
Zdroj: http://catholica.cz/?id=329 (upraveno)
http://tisk.cirkev.cz/z-domova/10-obraceni-svateho-pavla.html

RNDr. Irena Sargánková, CSc.
tisková mluvčí České biskupské konference
Thákurova 3, 160 00 Praha 6
tel.: +420 220 181 432
mobil: +420 731 625 984
e-mail: sargankova@cirkev.cz