Čtvrtek 19.8. od 19:00
Kostel Navštívení Panny Marie v bývalých Skokách u Žlutic

Ve východním cípu Karlovarska, nad údolím Střely, v oblasti zatopené Žlutickou vodní nádrží se nalézá krásný a opuštěný poutní barokní kostel Navštívení Panny Marie. Je to jediný funkční pozůstatek bývalé obce Skoky. Ze slávy poutního místa zůstalo snad ještě lidové rčení o panence skákavé. Výstavný a krásný kostel je díky své dnešní odlehlosti v neustálém nebezpečí zkázy z rukou zlodějů a vandalů. Aby tomu tak nebylo, je nezbytné vrátit místu život.

 Takový cíl si předsevzalo občanské sdružení Pod střechou z Toužimi, které se Skokům věnuje systematicky od podzimu 2006. Tehdy došlo k velkému vandalskému útoku na střechy zvonic. Občanské sdružení od té doby každoročně vyhlašuje projekt Živé Skoky, díky kterému je kostel v letních měsících otevřen široké veřejnosti. V místě probíhají letní tábory, jejichž účastníci se podílí na údržbě areálu. Vlajkovou lodí  Živých Skoků jsou zdejší koncerty, které každoročně přilákají do odleh lého místa mnoho návštěvníků, stejně jako tradiční mariánská pouť.

 Aktivity občanského sdružení svým koncertem letos podpoří také zpěvačka a písničkářka Lenka Dusilová, rodačka z nedalekých Karlových Varů.  Lenka se bude během večera doprovázet na akustickou kytaru bez doprovodu kapely, a tak uslyšíte její písně v křišťálově komorních polohách. Předskokanem Lenčina recitálu bude Petr Linhart, písničkář, kterému se Skoky a jejich okolí staly velkou inspirací na jeho albech Sudéta a Autobus do Podbořan.

Zveme Vás k návštěvě polozapomenutých Skoků. Pokud pojedete autem, je třeba poblíž Bochova odbočit ze silnice Praha-Karlovy Vary na Údrč a Polom. V Polomu je možno automobil buï zaparkovat a zbývající 2 km dojít pěšky, nebo dojet až ke Skokům po zpevněné polní cestě. Turisté mohou dojít do Polomu po červené značce z Bochova nebo ze Žlutic (dál do Skoků je cesta neznačená, ale zřejmá), nebo mohou směřovat po nově otevřené Skokovské stezce například z Toužimi.

Vstupné je dobrovolné, výtěžek směřuje na obnovu kostela a na další rozvoj aktivit ve Skokách.

 

Více informací včetně map najdete na stránkách www.skoky.eu.

 

Projekt Živé Skoky 2010 podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Nadace Život umělce.