Aktuality

I kostely mají své příběhy

zpráva Externí | 22.11.10
Pražský klášter dominikánů v Jilské ulici hostí do 11. prosince 2011 výstavu nazvanou kostel365.cz.

Umělecký fotograf Jan Bartoš zachytil na svých černobílých snímcích 12 kostelů, které spojuje téma obnovy, ale zároveň  odlišuje rozdílné využívání těchto sakrálních staveb. Velkoformátové fotografie propojují popsané příběhy kostelů. Výstava je přístupná zdarma v barokním refektáři dominikánského kláštera, který není veřejnosti běžně přístupný. Na své si přijdou zájemci o architekturu, fotografii či obnovu památek. 

Návštěvníci se mohou seznámit např. s dřevěným kostelem sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové obnoveným po velkém požáru v roce 2002, s klášterním kostelem v Dolních Kounicích, který je vzácným příkladem torzální architektury, s kostelodomem ve Švihově, s centrem interkulturního dialogu Pražská křižovatka a s dalšími příklady dobré praxe. 
Ochutnávka fotografií, stejně jako bližší informace k výstavě jsou k dispozici na samostatné internetové prezentaci www.kostel365.cz. Výstavu doprovází i kalendář na rok 2011, který organizátoři k výstavě připravili. Záštitu nad výstavou převzali pražský arcibiskup Dominik Duka a ministr kultury Jiří Besser. 
Aleš Kozák, ředitel pořádajícího Institutu pro památky a kulturu řekl: Představujeme obrazem a slovem kostely z různých koutů České republiky. Příběhy jednotlivých staveb jsou různé, společná je tu lidská snaha o jejich obnovu. Pevně věřím, že tato putovní výstava, která nyní v Praze startuje, bude pro další lidi také motivací se do památkové obnovy osobně zapojit popř. tato zajímavá místa navštívit."


Soubory ke stažení:

plakat_VYSTAVA_kostel365.cz.jpg