Zdroj: PIT v ČR
Na sedm set lidí se v pátek 29. července 2011 zúčastnilo v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ekumenické bohoslužby za oběti útoků v Oslu a na ostrově Utoya.
Foto zdroj: ERC

Cílem bohoslužby s podtitulem "Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem" bylo vyjádřit sounáležitost se všemi, kdo byli útoky v Norsku zasaženi, a vyjádřit uznání norskému národu za zvládání dopadů události a postoj k ní. Organizátoři chtěli spolu s příchozími hledat posilu k vytrvání v dobrém i tváří v tvář zlu.
Bohoslužbu ve svatovítském chrámu uvedl pražský arcibiskup Dominik Duka. Sešli jsme se, abychom řekli ne nenávisti a závisti, uvedl český katolický primas.  Po přečtení úryvků Bible přednesl farář Českobratrské církve evangelické Karel Šimr kázání. Připomněl v něm, že bojovat proti zlu jeho zbraněmi zbraněmi násilí a nenávisti znamená jeho vítězství.
Během následného čtení jmen dosud známých obětí útoků byly v transeptu katedrály zapáleny svíce za 76 zemřelých.
Během bohoslužby zazněla také báseň Til Ungdommen (Naší mládeži), jejímž autorem je norský básník a spisovatel Nordahl Grieg. Po tragédii se četla na mnoha místech Norska. Báseň začínající slovy Obklopení nepřáteli vznikla roku 1936 a byla mnohokrát zhudebněna. Dne 24. července 2011 za obrovské pozornosti médií tuto báseň zpívalo shromáždění v katedrále v Oslo na vzpomínkové bohoslužbě za oběti nedávných útoků.

Pracovní překlad úryvku básně:

Obklopen nepřáteli
ze všech stran
Bitva hrozí
boji se oddej
Snad se se strachem tážeš
nechráněn, odkrytý
Čím se mám bít?
Jakou mám zbraň?
To je tvá obrana proti násilí,
zde tvůj štít -
víra v náš život
hodnota lidství
Za celou naši budoucnost
pečuj o ni a braň
Pokud to bude nutné, zemři za ni,
ale oni nám ji nevezmou
Jsme odhodláni bránit krásu,
jemnou a nevinnou
tak jako každá matka
své dítě chrání.


Před závěrečným požehnáním poděkovala za vyjádření solidarity zástupkyně Norského království paní Tijana B. Nilsen, chargé d´affaires norského velvyslanectví v České republice. Můj smutek našel svého krajana, někoho, s kým se lze podělit o bolest, uvedla Nilsenová.
Bohoslužby v pražské katedrále se kromě arcibiskupa Dominika Duky zúčastnil také předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, diákon Evangelické církve augsnurského vyznání Dominik Žbánek, farářka Československé církve husitské Sandra Silná, superintendent Evangelické církve metodistické Petr Procházka, hlavní kaplan Vězeňské duchovenské péče Bohdan Pivoňka, nemocniční kaplan Vítězslav Vurst, Mons. Dennis Kuruppassery, rada Apoštolské nunciatury a také zástupce židovské obce. Pozváni přijali rovněž zástupci zahraničních zastoupení v České republice. Bohoslužbu zpěvem doprovázel Pražský katedrální sbor.
Před začátkem bohoslužby mohli příchozí v katedrále zapálit svíčku a položit květiny za oběti masakru. Toho využila například norská luteránská pastorka, která na bohoslužbu spolu se svými krajany přišla v tradičním norském kroji. Obřad přenášela v přímém přenosu také Česká televize a vysílal Český rozhlas.

autor: Jan Kirschner
Bohoslužbu uspořádali společným úsilím Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví v ČR a Psychosociální intervenční tým ČR (PIT).

Podívejte se bohoslužbu v záznamu České televize.

V pátek 22. července 2011 spáchal norský občan Anders Behring Breivik pumový atentát v Oslu a následně začal střílet do mladých lidí na ostrově Utöya. Jeho vraždění si vyžádalo téměř osm desítek mrtvých a mnoho zraněných.
K projevům solidarity se kromě státních představitelů a zástupců církví přidali svým prohlášením také duchovní, kteří jsou členy Psychosociálního intervenčního týmu. K otevřenému vyjádření solidarity a křesťanského postoje k události se na sociální síti Facebook připojilo už několik set občanů.
Zdroj:http://pit-cr.info