Blíží se 10.výročí 11/9, tedy útoků na budovy Světového obchodního centra (WTC), tzv. dvojčata a památku této události si budeme připomínat na mnoha místech světa.
Foto: Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, www.oikumene.org
V souvislosti s tím se dr.Olav Fykse Tveit, generální tajemník Světové rady církví, zamýšlí, co si máme v paměti odnést z nedávné mnohonásobné vraždy v jeho domovské zemi, Norsku.



"Stalo se to během mé dovolené, kterou jsem trávil v Norsku s rodinou, kolegy a přáteli. 22.července jsem byl v Oslu. Zrovna jsem z města odjížděl, když jsem zaslechl o útoku v centru města a pak o vraždách na ostrově Utoya. Stejně jako mnoho dalších Norů, i já znám některé z obětí nebo rodiny, které ztratily při útoku někoho z blízkých. Jeden ze zavražděných na ostrově Utoya byl synem norského zástupce, který mě v Ženevě navštívil před několika měsíci v úřadu Světové rady církví. Stejně jako mnoho Norů v sobě doteï bojuji s pocitem připustit si, že se tato tragédie opravdu stala.



Tveit dále píše: "Muž, který se přiznal k tomuto masakru, navíc trvá na tom, že jednal z touhy chránit "křesťanské hodnoty, křesťanskou kulturu". Žil v domnění, že mezi dvěma různými, odlišnými kulturami, musí nutně dojít je střetu. V tom se ale trestuhodně mýlil."



Bezprostředně po tragédii Norské církve jednotně veřejnosti ukázaly, co ve skutečnosti znamená žít podle křesťanských hodnot a v křesťanské kultuře. Spojily se s reprezentanty dalších náboženství a stejně jako norská veřejnost ukázali světu, že tou nejsilnější a nejodvážnější odpovědí na násilí je nenásilí.



"Moment, který se mi stále znovu a znovu vrací na mysl, je chvíle na pohřbu jedné z mladých obětí střelce Breivika, při které vedle sebe bok po boku stála farářka a imám, islámský duchovní", říká Tveit. Tento obrázek obletěl v novinách a na internetu celý svět a stal se téměř ikonou, symbolem a zaslíbením k tomu, abychom společně budovali otevřenou, udržitelnou, tolerantní a laskavou společnost. "Mnoho lidí z různých zemí mi také říkalo, že je posílil postoj Norů, kteří se k tragédii postavili otevřeně, se všeobecnou odpovědností, i přes obrovskou bolest, která se vklínila do jejich řad", napsal dále O.F.Tveit.



"Církve jsou povolány k tomu, aby pracovaly na budování míru a pokoje. To znamená, že máme usilovat o otevřenou společnost, ve které se každému jednotlivci dostává potřebné péče, kde jsou dodržována lidská práva a kde se bezpráví a hříšné jednání zapovídá. Musíme se neustále ptát svého svědomí, co říkáme a o čem nemluvíme, a pokračovat v dialogu s našimi sousedy. V dobách, jako tato, jsme voláni k reflexi té nejzákladnější křesťanské hodnoty: přikázání milovat svého bližního. Vidíme, jak je to důležité v čase bolesti a smrti. Vidíme, jak moc potřebujeme vzájemné objetí z lásky a respektu mezi námi všemi. Vnímáme, jak moc potřebujeme přikázání lásky, když jsme vystaveni hlubokým změnám, které s sebou přináší multikulturní a multináboženská společnost. Pro všechny z nás je katastrofa, která se odehrála 22.července, důrazným varováním:"



Vyjádření bylo publikováno na stránkách Světové rady církví 17.srpna 2011. 
Z angličtiny přeložila Mgr. Sandra Silná, vedoucí tajemnice a tisková mluvčí Ekumenické rady církví v ČR