S mottem Nejsme na to sami také letos proběhne v České republice připomínka Světového dne obětí dopravních nehod.
Řetězec pietních aktů, bohoslužeb a veřejných besed propojí o třetím listopadovém víkendu Prahu, Plzeň a Letovice.



Vzpomínku na oběti dopravních nehod zahájí v sobotu 19. listopadu 2011 v 11 hodin už tradičně pietní akt u Památníku obětem dopravních nehod na 0. kilometru dálnice D1 v Praze na Chodově (za parkovištěm čerpací stanice Agip pod pěší lávkou přes dálnici z ulice Kloknerova).



V neděli 20. listopadu 2011 vždy v 15 hodin začnou v západních Čechách a na jižní Moravě ekumenické bohoslužby. Už počtvrté se lidé shromáždí v dálniční kapli na odpočívadle dálnice D5(na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu). Vzpomínkové setkání s bohoslužbou bude letos česko-německé a zúčastní se ho také hosté z nejbližšího dálničního kostela v německém Waidhausu. Podruhé se pak bohoslužba uskuteční také v kostele sv. Prokopa v Letovicích.



Letošní připomínka Světového dne obětí dopravních nehod se ponese v duchu motta Nejsme na to sami. Součástí akcí proto budou také setkání a veřejné debaty s lidmi, kteří mají s nehodami osobní nebo profesní zkušenost. V Letovicích začne veřejná rozprava po bohoslužbě na přilehlé faře v 16 hodin, v Plzni v 18,30 hodin ve Storypointu v Prokopově ulici 19. Dopravní nehody se dějí každý den a dotýkají se nás všech ať už osobní zkušeností, v rámci naší profese nebo prostřednictvím médií, stojí v průvodním letáku ke vzpomínkovému řetězci.



Akce pořádají a širokou veřejnost na ně zvou České sdružení obětí dopravních nehod, Psychosociální intervenční tým ČR, Centrum SOS Archa Diakonie ČCE - střediska v Plzni, Terénní krizová služba Diecézní charity Plzeň a Oblastní charita Blansko ve spolupráci s církvemi a jejich duchovními a další.



Sledují tím následující cíle:

  • vyjádřit sounáležitost lidem, jimž vážná nehoda změnila život
  • poděkovat těm, kdo se dopady nehod snaží zmírňovat
  • a zvýšit vnímavost veřejnosti k dopadům nehod a možnostem vzájemné pomoci při jejich zvládání.



Podle informací Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR v loňském roce na českých silnicích zemřelo 753 lidí. Světová zdravotnická organizace, která Světový den obětí dopravních nehod vyhlašuje vždy třetí neděli v listopadu, uvádí, že v důsledku dopravních nehod umírá ročně 1,2 milionů osob a dalších 50 milionů je zraněno.



Karel Šimr, koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR a farář Českobratrské církve evangelické v Chrástu (mluvčí plzeňské akce) mobil 739 244 774

Stanislav Vondruška, místopředseda Českého sdružení obětí dopravních nehod (mluvčí pražské akce) mobil 604 166 173

Filip Keller, farář Českobratrské církve evangelické ve Svitavách a člen Psychosociálního intervenčního týmu (mluvčí letovické akce) 777 339 381