13. února byl v parlamentu zahájen další ročník Národního týdne manželství s mottem "Rozumíme si?".

Společnou řečí na tuto iniciativu zareagovali také politici napříč spektrem politických stran včetně premiéra Petra Nečase a předsedy  ČSSD Bohuslava Sobotky. 
Předseda Vlády ČR Petr Nečas ve svém poselství k iniciativě NTM 2012 uvedl: 
"Podporu iniciativě Národní týden manželství vyslovuji opakovaně. Jako konzervativní politik vždy budu trvat
na tom, že rodina je tradičním základním prvkem společnosti a snahy o rozvolňování této tradiční hodnoty nejsou mým šálkem kávy. Žijeme však ve svobodné společnosti, proto respektuji i jiné názory. Přestože někdy bývá manželský svazek vděčným terčem recese, ve vší vážnosti je to jeden z největších vynálezů našich dějin. Loni jsem zde uvedl, že v rodině založené na manželství je každý její člen denně konfrontován s odpovědností. Jsem si jistý, že všeobecný úbytek odpovědnosti přímo souvisí i s klesající úctou vůči manželství. Moderní dějiny ale neposkytují jen tu příjemnou stránku individuální svobody. Nemůžeme tvrdit, že člověk žijící mimo manželský vztah, je nutně nezodpovědný. Manželství je ale optimálním prostředím, díky němuž se učíme soucitu, empatii, porozumění a hlavně odpovědnosti." 
O tom, co pro něj manželství znamená, napsal i lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka
"Dobře fungující partnerské vztahy jsou nezbytným základem spokojeného a šťastného života. Dávají hlubší smysl našemu žití. Naše protějšky patří k tomu nejcennějšímu a nejkrásnějšímu, co nás v životě potká. Jsou nám oporou i v chvílích nejtěžších. Proto plně podporuji iniciativy, jako Národní týden manželství, které nám připomínají, co je opravdu v životě důležité." 
Na zahajovací tiskové konferenci týdne manželství se k tématu manželství a manželské komunikace vyjádřila i celá řada  dalších osobností. 
Poslankyně a místopředsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PhDr. Jaroslava Wenigerová, která sama žije v manželství s jedním mužem již déle než 40 let, mohla i díky této životní zkušenosti apelovat na to, aby se vláda vrátila k doporučením koncepce rodinné politiky z roku 2005 a dokončila zbylých 16 ze 32 legislativních návrhů na podporu rodiny a manželství. Jako zástupkyně Stále komise rovněž vyzvala MPSV, aby našlo způsob, jak systematicky posuzovat veškerou novou legislativu z hlediska jejího dopadu na rodinu. 
Senátor a místostarosta města Sokolova PhDr. Pavel Čáslava představil místní iniciativu, díky níž bude 14.února v 16  hodin zvláštním happeningem v Sokolově jeden z mostů přes Ohři slavnostně pojmenován "Mostem lásky a věrnosti". Tato iniciativa není výmyslem politiků, kteří se jí naopak zpočátku báli, ale spontánním návrhem občanů města, kterým se novodobý rituál, při němž lidé budou moci zamknout na mostě "zámky věrnosti" a zahodit klíč, zalíbil . 
Mgr. Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví a synodní senior Českobratrské církve evangelické se vrátil k tématu  manželské komunikace a ocenil, že NTM doplňuje k valentýnské zamilovanosti i rozhovor o tom, že trvalý vztah v manželství vyžaduje každodenní intimní komunikaci a někdy i prolomení mlčení. Manželství přitom pro předsedu ERC, který je sám ženatý 36 let, není pouze obětí, ale místem, které jedinečným způsobem rozvíjí ty, kdo v něm žijí. 
MUDr. Roman Joch, poradce premiéra Nečase a ředitel Občanského institutu přiznal, že politici mohou trendy v přístupu k manželství změnit jen velmi málo, protože rozhodující je celkový vliv okolní kultury. Společnost preferuje oceňování celebrit, jejichž vztahy často nereprezentují ctnosti ve vztazích, ale spíše jejich opak. Přesto je podle Jocha v zájmu každého státu zdravé manželství podporovat, protože je statisticky nejvýznamnějším faktorem úspěšnosti dalších generací. Proto potřebuje rodina a manželství pomoc jak osobní tak institucionální a možná více než jinéinstituce, do nichž stát v současnosti investuje. 
Národní týden manželství v současnosti probíhá ve 21 zemích světa a jeho tradice se s každým dalším ročníkem rozšiřuje. Richard Kane, zakladatel NTM ve Velké Británii, na tiskové konferenci uvedl, že jen ve Spojených státech se v rámci Týdne manželství zapojilo do různých aktivit přes milion lidí. V České republice, zatím organizátoři NTM evidují 160 událostí na 50 místech, ale skutečný počet aktivit bude mnohem vyšší.