Podpořit svépomoc a vzájemnou pomoc a udržet dlouhodobou pozornost k neštěstí - to byla hlavní témata schůzky,
která se uskutečnila v Brně při příležitosti šesti týdnů od nehody českého autobusu v Chorvatsku.
V sobotu 4. srpna 2012 proběhla v Brně koordinační schůzka o možnostech dlouhodobé spolupráce po nehodě českého autobusu v Chorvatsku v červnu tohoto roku. Nehoda si vyžádala osm životů a tři desítky zraněných.
Účastníci v úvodu symbolickým zapálením osmi svící uctili památku obětí a ocenili vzájemnou pomoc lidí po nehodě a postup cestovní kanceláře a úřadů obou zemí.
Možnosti dlouhodobé pomoci a svépomoci dále mapovali na základě zkušeností lidí, kteří v minulosti též zažili dopravní nehodu anebo smrt dítěte během pobytu v zahraničí. O svoji zkušenost se zvládáním neštěstí se podělily Naděžda Tomčíková, která přežila železniční neštěstí u Studénky, přes vlastní zranění pomáhala ostatním a spoluzaložila občanské sdružení Comenius 2008 Studénka, Dagmar Rýdlová, jejíž syn zahynul při canonyingu a která působí v o. s. Dlouhá cesta, Michaela Blatná, pracovnice o. s. České sdružení obětí dopravních nehod a rovněž pozůstalá po oběti dopravní nehody; dopady hromadného neštěstí u Nažidel z roku 2003 připomněly přeživší i pracovnice z karlovarského magistrátu, které se na pomoci obětem této autobusové nehody podílely. Mezi dalšími účastníky byli pracovníci Hasičského záchranného sboru, zástupci místních církví a církevních organizací a lidé působící v Psychosociálním intervenčním týmu ČR.
Domluvili jsme se na oslovení zasažených lidí, škol a obcí prostřednictvím dopisu s nabídkou spolupráce. Zároveň jsme založili na Facebooku skupinu ,Nehoda autobusu v Chorvatsku: Nejsme na to a v tom sami´, která má za cíl umožnit zasaženým lidem navázat kontakt, sdílet zkušenosti, nabídnout vzájemnou podporu a naději, a poskytnout informace o sdruženích a organizacích, u nichž lze vyhledat pomoc, shrnuje Bohumila Baštecká z Psychosociálního intervenčního týmu, která schůzku vedla.
Karel Šimr, koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR
739 244 774
Užitečné webové odkazy:
http://www.csodn.cz  - České sdružení obětí dopravních nehod
http://www.dlouhacesta.cz  - pomoc pro ty, kteří přežili své děti anebo sourozence
http://pit-cr.info - Psychosociální intervenční tým ČR
http://www.facebook.com/groups/343489665733454/ - Skupina pro spolupráci a výměnu informací a zkušeností po autobusovém neštěstí v Chorvatsku