Zveme vás k účasti na Aliančním týdnu modliteb, který se bude konat od 6. do 13. ledna 2013.Průvodce k ATM naleznete v příloze tohoto článku.
Modlitební týden se tentokrát věnuje tématu štědrosti a dávání jako protiváhy konzumnímu stylu života. Doufáme, že ATM bude pro vás i vaše sbory inspirací.

Neboť Bůh … dal

Vývoj konzumního stylu života je jednou z největších globálních změn lidské zkušenosti, která se objevila až v posledních staletích. Přinesl zcela nový posun v lidském chování a osobních očekáváních. Konzumerismus vytváří společnost, v níž se většina lidí ve větší či menší míře zaměřuje na získávání věcí, které prokazatelně nepotřebují. Mnoha lidem konzumerismus poskytl pocit svobody a sebevyjádření. Stal se náhražkou potřeby změny, vytvořil nové normy osobního naplnění a identity. Lidé si na něj zvykli, vyrůstají s ním a připadá jim logický a normální. Nakonec jsme se ocitli v situaci, kdy lidé kupují věci, které nepotřebují, penězi, které nemají, aby zapůsobili na lidi, které ani nemají rádi.

Otázkou je, jaký má rozvoj konzumního přístupu k životu vliv na církev a na jednotlivé křesťany. Zatímco mnozí vidí největší hrozbu pro budoucnost křesťanství v islámu, já osobně se obávám, že zdaleka největší hrozbou pro církev a misii jsou hodnoty globální konzumní kultury, které nepozorovaně, ale rychle nahrazují tradiční křesťanské hodnoty a cíle.

Cílem globálního konzumerismu je nejen prodávat zboží, ale také šířit hodnoty a světový názor, vytvářet citová pouta a preference či potřebu i nutkání být in. Budeme jako církev úspěšní v bitvě s lákadly tohoto světa, která jsou mnohem rafinovanější než cokoli v historii?
Před církví stojí nemalý úkol oslovit a znovu získat představivost lidí zasaženou prodejci a reklamními experty McWorldu. Mnoho lidí uvázlo v pasti moderního světa a myslí, že není úniku. Existuje ale mnoho způsobů, jak žít smysluplnější život v pokoji a radosti, o kterých se McWorldu ani nesní. Jednou z cest, jak se svodům zkomercionalizování postavit, je dát prostor kreativitě a obnovit biblické porozumění životu a lidskému poslání. Musíme nabídnout alternativu a praxi, která bude pro naše společenství silnější než přitažlivost amerického snu.

Jednou z nejúčinnějších cest, jak se z této gravitace vymanit, je štědrost a kultura dávání. Kromě tržní ekonomiky, která má tendenci zcela ovládat naši každodenní realitu, existuje ještě Boží ekonomika založená na daru, která je v jistém smyslu podstatnější, než ta prvně jmenovaná. Většina věcí, které jsou v lidském životě podstatné, jsou totiž darovány a nedají se koupit. Největším darem je pak sám Ježíš Kristus a odpuštění. Bůh dal svého syna a odpustil nám a jediný způsob, jak se na tento dar odpovědět je vděčnost, štědrost a ochota odpustit druhým.  Letošní Alianční týden modliteb se zabývá oblastí štědrosti a dávání, jako jedné z nejlepších obran proti nejsilnějšímu konkurenčnímu božstvu současnosti. Církev, která ztratila i díky restitucím kredibilitu v České společnosti, musí o to více dbát na teologii správcovství i štědrosti Ať je pro vás ATM zdrojem inspirace a růstu Boží milosti ve vašem životě i v životě vašich společenství.

Sbírka  ATM 2013: Projekt M4 podpora zakládání nových sborů

Již tradičně prosíme, abyste během modlitebních shromáždění uspořádali také sbírku na některý z projektů ČEA nebo na její činnost. Prosíme proto, abyste zvážili svou podporu služby ČEA a předem děkujeme za vaši štědrost. Prezentaci naší vize a projektu M4 můžete nalézt na stránce www.M4europe.cz

Své dary můžete zasílat s variabilním symbolem 2113 na účet ČEA u ČS a.s. č.ú.: 00 138 083 59 / 0800

Chcete-li podpořit některý z projektů ČEA, prosíme vás, abyste darem s VS 2178 podpořili projekt ČEA s názvem M4.

S bratrským pozdravem,

Mgr. Jiří Unger
tajemník České evangelikální aliance



Soubory ke stažení:

Brozura ATM 2013.pdf