Dny vděčnosti za stvoření 2014

Ekologická sekce České křesťanské akademie vyhlašuje při příležitosti Dnů vděčnosti za stvoření výtvarnou a fotografickou soutěž na téma Staň se pozorovatelem!

 

Výtvarná soutěže určena dětem; fotografické soutěže se může zúčastnit kdokoliv bez ohledu na věk.

 

Text k výtvarné soutěži

Katku napadlo, že si bude číst venku. Vyběhla z branky, přes silnici až na konec ulice a dolů pěšinkou k řece. Chvíli šla podél vody a pak si vyhlédla takové pěkné místečko – mýtinku ze všech stran chráněnou větvemi a křovím. Sama dobře viděla jak na cestu podél vody i do lesa, ale ji by hned tak někdo neuviděl. Cítila se zde v bezpečí. Udělala si pohodlí a začala si číst. Po chvíli si všimla, že nad ní začali létat malí ptáci. Jako by tam vůbec nebyla. Poletovali těsně kolem ní, hlasitě štěbetali a zobali do větví. Pomalu a opatrně odložila knížku a začala je pozorovat. Ještě nikdy neviděla ptáčka takhle zblízka. Pozorovala jejich načechraná těla a černá očička.
„Jsou to sýkorky? Nebo ne?“ přemýšlela.
Mrzelo ji, že si vlastně není jistá. Jeden z ptáčků nesl v zobáku trochu staré trávy. Staví si hnízdo! Všimla si také, že jiný ptáček nese kus červeného igelitového sáčku. Co s ním asi bude dělat?
V tu chvíli si jeden ptáček sedl na větev těsně vedle Katky a ozobával pupeny. Katka ani nedýchala a snažila se ho nevyplašit. V tom si jí všiml a s hlasitým pokřikem „pozór“ uletěl. Jeho varování poplašilo i ostatní ptáky, také odletěli. Katka vstala a šla se podívat, co dělali ptáčci s tím červeným igelitem. Staví si hnízdo nejen z trávy a větviček, ale i z igelitu. Není to
divné? Katka se proměnila v badatele. Začala se rozhlížet kolem sebe, hledat další zajímavosti. Všimla si pavouka, který se spouštěl z větvičky. Zadníma nohama se dotýkal zadečku a soukal tenké vlákno. Vítr s ním pohupoval sem a tam a vypadalo to, že se mu nikdy nepodaří zachytit spodní větvičky, ale náhle se to povedlo. Přichytil na ni své vlákno, otočil se a začal po něm šplhat nahoru. Tu začali v lese křičet ptáci. Katka se rozhlédla a uviděla běžce se psem na vodítku. Běželi kolem řeky, rychle se přibližovali a aniž by si Katky nebo pavoučka všimli, utíkali dál.
„Škoda, že se na chvilku nezastavili,“ napadlo Katku, „mohli toho tolik uvidět.“
Už si byl někde úplně sám (sama)? Zkus si to. Vezmi si sebou pastelky, skicák nebo fotoaparát a najdi si příjemné a bezpečné místo někde v přírodě. Vydrž tam potichounku tak dlouho, až zvířata zapomenou, že jsi tam šel (šla). Možná se z počátku budeš trochu bát. Ale kdo vydrží, určitě uvidí něco zajímavého. Namaluj, co jsi viděl (viděla). Někdy je potřeba podniknout více než jednu výpravu, než se podaří vidět něco skutečně jedinečného.
Katka Jančaříková


Praktické informace:

Obrázky formátu A3 nebo A4 malované či kreslené libovolnou technikou zasílejte poštou do pátku 27. června 2014 na adresu:

Ekumenická rada církví
Donská 370/5
101 00 Praha 10


nebo poštou či odevzdáním na vrátnici (v pracovních dnech od 8:30 do 18:30 hodin):
Česká křesťanská akademie
Vyšehradská 49
128 00 Praha 2

 

Na obrázky nezapomeňte napsat jméno a věk autora obrázku a do obálky vložit zpáteční adresu.
Vyhlášení výsledků soutěže se bude konat před bohoslužbou vděčnosti za stvoření 14. 10. 2014 v dejvickém sboru Církve Československé husitské v 17:30 hodin. Všechny děti, které nám obrázek pošlou, obdrží diplom za účast a třem vítězným autorům bude předána malá odměna. Vybrané obrázky budou vystaveny od srpna do poloviny září v Galerii Josefa Adamce, Praha 7, Na Špejcharu 3.

 

Obrázky z technických důvodů vracíme jen při osobním vyzvednutí po skončení výstavy.

 

Text vyhlášení soutěže si můžete stáhnout ve formátu PDF po kliknutí SEM.