Jak srozumitelně komunikovat v médiích

Novinář a televizní producent Patrick Diviš, ředitel Akademie ČTK Jiří Chrást a básník, spisovatel a publicista Petr Kukal budou hosty 22. studijního dne ERC, který bude věnován tématu Jak srozumitelně komunikovat v médiích. Studijní den se bude konat ve čtvrtek 30. května 2019 od 9.30 hodin Evangelické církvi metodistické, Ječná 19, Praha 2. Studijní den připravují mediální komise Ekumenické rady církví v ČR ve spolupráci s Českou biskupskou konferencí a jejím tiskovým střediskem. 

 

Foto: Patrick Diviš

  

HOSTÉ a TĚMATA:

Patrick Divištéma - Uplatnění náboženských námětů v České televizi a proces jejich zpracování

Příspěvek nazvaný „Uplatnění náboženských námětů v České televizi a proces jejich zpracování“ se zaměří na důležité charakteristiky, které námět pro televizní projekt musí obsahovat, aby měl šanci na úspěch. Probere také podrobně schvalovací proces v České televizi a také strukturu vysílacího prostoru, ve kterém se uplatňují náboženské pořady nebo formáty s duchovní tématikou. Rozebere také několik úspěšných projektů, ze kterých je možné si vzít inspiraci pro nové náměty. Představí také práci Tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby v České televizi a náboženské vysílání veřejnoprávní stanice jako celek.

 

Jiří Chrást - téma Jak psát zprávu - téma, titulek, perex, šíření ....

Ředitel Akademie ČTK a zkušený novinář s téměř třicetiletou praxí Jiří Chrást, který v ČTK prošel nejrůznějšími pozicemi od redaktora až po šéfeditora ve svém dvojitém bloku pohovoří o tom, jak napsat tiskovou zprávu, aby byl její účinek maximální a aby se zvýšila pravděpodobnost její publicity. Poradí, jak agenturní redaktoři vyhodnocují informace a jak s nimi nejlépe komunikovat. Prozradí tipy a triky, jak napsat srozumitelný a čtivý článek a co v něm nesmí chybět, aby vzbudil pozornost a nezapadl

Foto: Jiří Chrást, ředitel Akdemie ČTK, zdroj: ČTK, www.ctk.cz/o_ctk/lide/

 

Petr Kukal - téma Jak efektivně využívat sociální síť Twitter jako způsob rychlejšího a  přímějšího oslovení různých cílových skupin

Prezentace a případná diskuse se bude věnovat možnostem, které  pro marketingovou komunikaci představuje sociální síť Twitter. Základními tématy budou specifika obsahu a formy informací zveřejňovaných na této síti oproti jiným sociálním sítím a dalším komunikačním kanálům.

 

 

 

 

 

 

Foto: Petr Kukal

 
Výměna zkušeností s používáním sociálních sítí

Prostor pro sdílení vašich zkušeností s používáním sociálních sítí. Připravujeme podronosti.

 

PROGRAM:

9.30–10.00      registrace

10.00               zahájení studijního dne

10.00-10.50     Patrick Diviš  (novinář a televizní producent): Uplatnění náboženských námětů v České televizi a proces jejich zpracování
11.00-12.00    Jiří Chrást (ředitel Akademie ČTK): Jak psát zprávu - téma, titulek, perex, šíření ... - I. část

12:00-13:00    oběd – zajištěn na místě pro všechny přihlášené 

13.00-14.00    Jiří Chrást (ředitel Akademie ČTK): Jak psát zprávu - téma, titulek, perex, šíření ... - II. část
14:00-14:10    přestávka
14.10-15.00    Petr Kukal (básník, spisovatel a publicista): Jak efektivně využívat sociální síť Twitter jako způsob rychlejšího a  přímějšího oslovení různých cílových skupin
15.00-16.00    Výměna zkušeností s používáním sociálních sítí

  

PŘIHLÁŠKY:

Přihlašovat se na 22. studijní den ERC můžete do 27. 5. 2019 ZDE.


INFORMACE O HOSTECH:

 

Patrick Diviš

Patrick Diviš je novinář a televizní producent.

Mezi nejznámější projekty, na nichž se Patrick Diviš podílel, patří například vývoj formátu a dramaturgie talkshow Uchem jehly, kterou moderuje Zbigniew Czendlik. Je také režisérem dokumentu Posvátný purpur – Dominik kardinál Duka. Pod jeho producentskou taktovkou vznikl například dokumentární projekt Jako bychom dnes zemřít měli (o tragické smrti faráře Toufara), dokudramata Jan Hus – Cesta bez návratu a Poslední útěk Jeronýma Pražského a také historický dokument Martin Luther – Pouhou vírou. Často spolupracuje s režisérem Otakárem Maria Schmidtem. Z této spolupráce vzešla řada náboženských dokumentů: Dominikáni, Univerzity – tajemství evropského zázraku, Misie – Až na kraj světa a další. Ve své televizní práci se věnuje také tvorbě pro děti. Jako producent vedl vzdělávací sérii Biblická pátrání nebo cyklus S Hubertem do lesa. Stranou jeho zájmu nezůstávají ani historické dokumenty. Jeho tvůrčí skupina vyvinula a realizovala pilotní díl dokumentární série Bitevní pole, byl také producentem dokumentárního snímku Za svobodné Brno, který se věnoval osudům Brna za druhé světové války. Z nejnovějších projektů je pak třeba zmínit přírodopisný dokumentární cyklus Magické hlubiny o životě v českých vodách.

 

Jiří Chrást

Jiří Chrást je ředitelem Akademie ČTK. ČTK Jiřího Chrásta představuje takto: "Zkušený novinář s téměř třicetiletou praxí, v ČTK prošel nejrůznějšími pozicemi od redaktora až po šéfeditora, jako zahraniční zpravodaj působil mnoho let v Indii a Británii, vzděláním filolog a pedagog, bohatá lektorská činnost, přednáší v češtině a angličtině, ředitel Akademie ČTK." (Zdroj: ČTK)

 

Petr Kukal

Petr Kukal je básník, spisovatel a publicista. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK, vykonával řadu zaměstnání od učitele na ZŠ po ředitele kabinetu ministra. Nyní je tiskovým mluvčím Filozofické fakulty UK. Je autorem 18 knih, dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem Dvojka a píše pro několik časopisů. Popularity dosáhl především jako správce twitterového účtu Ministerstva kultury v letech 2015-2018.

 

Pro další informace sledujte:

 facebovou událost 22. studijního dne ERC nebo webové stránky www.ekumenickarada.cz/22sd

 

Přílohy:
Pozvánka v PDF ke stažení zde
Pozvánka v JPG ke stažení zde